Άντζελα Μπρούσκου - Παρθενόπη Μπουζούρη
Συμμετέχουν η Τζίνα Πολίτη
MiniMaximum Improvision: Θάλεια Ιωαννίδου, Δέσποινα Τσάφου, Τζελίνα Πάλλα, Ειρήνη Χριστοφάκη, Άλκηστις Στεφανίδου
Δευτέρα 9 και Τρίτη 10 Ιουλίου 2012, στις 20:30
Kunsthalle Athena, Κεραμεικού 28, Κεραμεικός - Μεταξουργείο
www.kunsthalleathena.org
Στην οργάνωση και την επιμέλεια του θεάματος συνεργάστηκε η επιμελητική ομάδα της Kunsthalle Athena, Μαρίνα Φωκίδη, Απόστολος Βασιλόπουλος, Ελεάννα Παπαθανασιάδη, Αγγελική Ρούσσου.
Εθελοντές: Χριστίνα Στάμου
Ήχος: Sonic Playground
H Kunsthalle Athena παρουσιάζει για δύο μέρες μόνο, την Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Ιουλίου, την διάλεξη-δρώμενο-συναυλία για την δημοκρατία με τίτλο Επιτάφιος, σε σκηνοθεσία της Άντζελας Μπρούσκου.
Ο Επιτάφιος είναι μια παράσταση-δράση, που θα συμβεί με την συνεργασία της μουσικής μπάντας MiniMaximum Improvision και του «Θεάτρου Δωματίου». Εκτός από τις τρεις βασικούς ηθοποιούς και την μουσική μπάντα, θα συμμετέχουν μια ομάδα νέων ηθοποιών, που θα αναλάβει το μέρος της διάδρασης με το κοινό, και, φυσικά, οι επισκέπτες.
Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως επίκαιρη, αλλά και ουσιαστικά διαχρονική μουσική εγκατάσταση, που θα συνδιαλέγεται με το κείμενο του Θουκυδίδη Περικλέους Επιτάφιος, το οποίο διαβάζει η Τζίνα Πολίτη, με αποσπάσματα από τα κείμενα Αρχαία Ελληνική Δημοκρατία και η Σημασία της Για Μας Σήμερα, και H Ελληνική Ιδιαιτερότητα του Κορνηλίου Καστοριάδη για την δημοκρατία και την ελληνική ιδιαιτερότητα, όπως και ένα γράμμα που βρέθηκε μέσα στο βιβλίο του Καστοριάδη για την Δημοκρατία ύστερα από σαφή πρόθεση μιας ανώνυμης υπογράφουσας.... σε ένα κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας, την εποχή που η χώρα βρίσκεται σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.
«Η Αθήνα, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο, ακόμα κι αν την εφηύρε ή την ονειρεύτηκε ο ίδιος, αυτή η Αθήνα, έχει ένα νόημα που μιλά σ’ εμάς ακόμα και σήμερα. Το πολίτευμα, όπου ο λαός έχει την ικανότητα ν’ αλλάξει τα πράγματα, να συστήσει τον δημόσιο χώρο μέσω της δράσης», δηλώνει η Άντζελα Μπρούσκου. «Επιχειρούμε ένα στοχαστικό πλαίσιο, όπου η έννοια της δημοκρατίας συζητιέται πάλι σε αντιπαράθεση με τον συναισθηματικό λόγο των πολιτών, όπως αρθρώνεται στον δημόσιο χώρο σήμερα, στα καφενεία, στους δρόμους, στις πλατείες της πόλης.»
Κοινό και καλλιτέχνες θα συναντηθούμε σε μια από τις παρατημένες, αλλά βασικές αρτηρίες της καρδιάς της πόλης, στο Μεταξουργείο, το grand zero της «τραγωδίας», για να μιλήσουμε για τους «νεκρούς» και την «απώλεια», να τραγουδήσουμε, να πιούμε, να ξαπλώσουμε κάτω στην ταράτσα της Kunsthalle Athena, έναν συμβολικά δημόσιο χώρο, προκειμένου να αφήσουμε ένα ίχνος -δικό μας, και αυτών που αργοπεθαίνουν μαζί μας.
Τα ερωτήματα που τίθενται, διαπραγματεύονται την έννοια του «Δημόσιου Πένθους» και την έκφρασή του, τον «Επιτάφιο» σε όλο του το εννοιολογικό φάσμα: τον θάνατο, το τέλος των ερωτικών και οικογενειακών σχέσεων, το καθημερινό έγκλημα, τις πολιτικές και κοινωνικοπολιτικές αναταράξεις, τον βίαιο εκτοπισμό ατόμων από την κατοικία και την εργασία τους, το υπαρξιακό αδιέξοδο, την διακίνηση της σάρκας, ακόμη και το απλό πέρασμα του χρόνου, χωρίς αντιστροφή.
Ο Επιτάφιος θα είναι μια παράσταση ανοιχτή σε όποιον θέλει να πάρει μέρος για προσωπικούς και συλλογικούς λόγους. Ένα πάπλωμα από ανθρώπινα σώματα και αντικείμενα θα καλύψει την ταράτσα του παλιού κτιρίου της Kunsthalle Athena, μια «δημόσια ταφή» που επωμίζεται την θλίψη της πόλης που θέλει να αρθρώσει λόγο, να συσπειρωθεί, να επανεπιβεβαιώσει τους συγγενικούς δεσμούς της και τις σχέσεις της, να μετατραπεί, ίσως, σε μια αναγέννηση.
Σας αναμένουμε σε μια από τις λίγες ευκαιρίες να εκφράσουμε και να ομολογήσουμε όλοι, μαζί και μεμονωμένα, την δημοσία ή ιδιωτική για τον καθένα, αδιανόητη απώλεια.